3. NACIONALNA ODBOJKAŠKA LIGA
sezona 2016./2017.

OS Varaždinske županije

KUP VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

05-06-2017
Kup utakmice za kraj sezone

Odigravanjem kup utakmica završena je natjecateljska sezona 2016./2017. na području Varaždinskog županijskog odbojkaškog saveza. Propozicijama kup natjecanja seniorski kup se igra u tri nivoa. Na prvom nivou trebale su nastupati ekipe koje natječu u III. NOLC, skupina Sjever: ŽOK Lepoglava, ŽOK Ludbreg i OK Vinica. Međutin ,Vinica je otkazala nastup što govori da je zapala u velike probleme i veliki je upit hoće li se dalje natjecati. Tako je odigran samo susret između Lepoglave i Ludbrega u kojem su Lepoglavčanke kao domaćin bile bolje sa 3:1 po setovima (23:25,26:24,25:18,26:24) čime su se plasirale na drugi nivo natjecanja. Tu su se susrele u polufinalu kupa sa ŽOK Ivanec, članom II. NOLC koji je dogovorom bio domaćin te utakmice i ujedno organizator finala kupa seniora. Ivančanke su lako dobile sa 3:0 (25:10,25:23,25:20) i time se plasira u finale kupa, gdje će u rujnu biti domaćin I.B ligašu OK Kitro Varaždinu.

U konkuranciji seniora u kupu su trebale nastupiti tri kluba ili ekipe a to su OK Žerek iz Varaždina, OK Poljanec iz Poljanca i ekipa Ivanca. Međutim, nažalost kao i kod seniorki OK Žerek, inače lanjski pobjednik kupa, otkazao je svoj nastup. Inače svi navedeni klubovi igraju u tzv. III. Odbojkaškoj ligi, sjever, koja se dugi niz godina, blizu 40 godina, odigrava na području Međimurske i Varaždinske županije, ali nije pod okriljem HOS-a. Znači, zbog odustajanja Žereka utakmica Ivanca i Poljančana bila je finale kupa. Rezultat je bio 3:1 za iskusniji Poljanec. Po setovima je bilo 26:24, 25:17,25:21,25:21). Pobjedniku kupa OK Poljanec pehar je predao Gordan Hudoletnjak, predsjednik ŽOK Ivanec i član Izvršnog odbora Odbojkaškod saveza Varaždinske županije. Četvrti muški odbojkaški klub Varaždinske županije OK Kitro Varaždin, član Superlige, u kup natjecane uključit će se kao plasirani unutar 8 najboljih ekipa u Hrvatskoj, nakon razigravanja po regijama.

Pokos Mijo

PRVENSTVO KADETKINJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

24-05-2017
VARAŽDINKE NAJBOLJE

Odigravanjem turnira kadetkih ekipa klubova Varaždinske županije završila je bogata sezona odigravanja turnira i liga mlađih uzrasnih kategorija te županije. Na turniru su, u punom broju igračica, sudjelovale kadetkinje ŽOK Ivanec, ŽOK Lepoglava i OK Kitro Varaždina. Na turniru po principu svaki sa svakim na dva pobijeđena seta postignuti su ovi rezultati: Ivanec – Lepoglava 2:0 (25:20,25:16), Kitro Varaždin – Lepoglava 2:0 (25:16,25:8) i Kitro Varaždin – Ivanec 2:1 (25:20,25:12,15:6). U utakmici Kitro Varaždina i Ivanca posebno je bilo napeto i zanimljivo u prvom setu. Povele su Varaždinke, ali su u drugoj polovici seta "potonule" čak sa 1:8 i nisu uspjele uloviti seriju Ivančanki. Međutim, u drugom i trećem setu nisu dozvolile iznenađenje već su ih dominantno okončale u svoju korist i osvojile prvenstvo. Druge su Ivančanke i treće Lepoglavčanke.

Pehare za poredak kapetanicama ekipa uručio je Dimitrije Konakčijev, tajnik Udruge odbojkaških sudaca Varaždinske županije.

Analizom odigranih liga mlađih uzrasnih kategorija vidljivo je da Kitro Varaždin, kao vodeći i najstariji klub u ženskoj konkurenciji, dobiva sve veću konkurenciju u ostalim klubovima Varaždinske županije. Ove sezone Ivančanke su pobjednice u mini odbojci i kategoriji mlađih kadetkinja, Lepoglava u maloj odbojci. Varaždinke su najbolje u kadetskom i juniorskom uzrastu. To je odraz dobrog rada i organiziranosti u ŽOK-u Ivanec i ŽOK-u Lepoglava. Valja istaknuti da je ŽOK Ludbreg uspješno riješio pitanje trenera i uvjeta treniranja i igranja u Gradskoj sportskoj dvorani Ludbreg i sa brojnim pogonom u mlađem uzrastu najavljuje konkurenciju ostalim klubovima. Nažalost, OK Vinica ne uspijeva uspostaviti vezu sa tamošnjom osnovnom školom u radu sa mlađim odbojkašicama i klub je, nakon sedam godina igranja, zapao u ozbiljne kadrovske probleme do nivoa da razmišlja o prestanku natjecanja.

ZAVRŠILE LIGE MLAĐIH UZRASNIH KATEGORIJA VARAŽDIN – MEĐIMURJE

24-04-2017
FESTIVAL ODBOJKE U BELICI

ŽOK Kaštel iz Pribislavca, obilježavajući 21. godišnjicu postojanja, bio je domaćin završnih trunira liga mlađih uzrasnih kategorija Varaždin – Čakovec. U sportskoj dvorani OŠ Belica bilo je kao u košnici. Na dva terena, u gotovo cjelodnevnom programu, odigrano je 14 utakmica male odbojke, 6 mini odbojke, 4 mlađih kadetkinja, 2 utakmice u super mini odbojci i nakon toga 4 revijalne utakmice ekipa sastavljene od rekreativaca prijatelja kluba i njihovih sponzora. Ništa manja gužva nije bila niti u gledalištu. Na tribinama su bili brojni navijači, uglavnom roditelji mladih odbojkašica koji su ih glasnim navijanjem bodrili i podržavali u njihovim nastupima. Odlični domaćini pobrinuli su se da ugostiteljskom ponudom omoguće svima lakše provesti ovu sportsku nedjelju.

Početak ove manifestacije bio je 6. trunir Lige male odbojke Varaždin – Međimurje. Najmlađe kadetkinje ŽOK Lepoglave povele su od prvog turnira i prvu poziciju zadržale do kraja lige. U 20 utakmica 17 puta su pobjedile, samo 3 puta izgubile i sa 40 bodova ispred OK Kitro Varaždina sa 34 i OK Plavi iz Peklenice sa 33 bodova postale prvi pobjednik prve Lige male odbojke. Ovaj mladi odbojkaški klub imao je ekipe u svim ligama mlađih uzrasta, čime je odmah pokazao da je "uhvatio korjene", iskazao se u organizaciji i brzo se pozicionirao u sportskoj familiji Grada Lepoglave. Ekipa OK Plavi iz Peklenice pružila je najljepšu igru i imala je šansu biti druga, ali poraz od Ivanca i pobjeda OK Kitro Varaždin od 3:0 nad Ludbregom Varaždinkama je donijela bod više i 2. mjesto.

Trećim turnirom završila je Lige mini odbojke. OK Kitro Varaždin sa tri pobjede na ovom turniru ili ukupno sa 11 pobjeda i svega jednim porazom osvojio je 1. mjesto ispred ŽOK Ivanec na 2. i ŽOK Kaštel na 3. mjestu.

Trima prvoplasiranim ekipama liga mini i male odbojke uručene su medalje i pehari. To su obavili Danijela Prprović nova predsjednica i Renato Frančić novi tajnik ŽOK-a Kaštel. Također, igračicama druge ekipe ŽOK Kaštel podijeljene su medalje i uručen pehar za osvojenoi drugo mjesto u III. NOLC, skupina Sjever.

U daljnjem programu odigran je turnir Lige mlađih kadetkinja Varaždin – Mađimurje za plasman od 5. do 9. mjesta. Nažalost ekipa OK Štrigove nije došla, tako da je odigran turnir ostale 4 ekipe. Tom dijelu lige pridružen je ŽOK Ludbreg. Ludbrežake zbog problema vođenja i treniranja nisu od početka uzele učešće u ligi. Međutim, kako je cilj svim ekipama i klubovima pružiti šansu da igraju i nastupaju, svi su prihvatili njihovo pridruživanje, što su one sa dvije pobjede (Kaštel II i Vinica) u potpunosti opravdale. Ovi nastupi i pobjede omogućavaju ŽOK Ludbreg da se prestroji i lakše prebrodi smjenu generacija. Naime ŽOK Ludbreg nastao je prerastanjem rekrecijske ekipe, ugravnom nastavnica i profesorica OŠ Ludbreg u odbojkaški klub. One su inicirale osnivanje kluba i kroz tri sezone osigurale "natjecateljski" život klubu uključivši se u III. NOLC, Skupina Sjever. Odmah se je krenulo u rad sa mlađim uzrasnim kategorijama osiguravajući na taj način kontinuitet u radu i natjecanju. Spomenuti nastup mlađih kadetkinja pokazao je da će ŽOK Ludbreg te probleme lako prebroditi. Garancija tome je i brojna ekipa male odbojke. Igračice koje će prestati sa aktivnim igranjem, obzirom da rade u školi, bit će dalje spona sa klubom u smislu regrutiranja djevojčica za bavljenje odbojkom.

Osim odigravanja III. NOLC, Sjever na području Varaždinske i Međimurske županije, osnivanje još tri lige mlađih uzrasnik kategorija (mini, mala, mlađekadetska) dalo je snažan uzmah i poticaj razvoju ženske odbojke na sjeveru Hrvatske. Očekuje se da u tim ligama učešče uzmu i ostali klubovi (Centrometal, Vinica, Totovec, Štrigova). Osnivanje kluba i uključivane u natjecanje sa ekipom kadetskog uzrasta, bez da se radi sa mlađim uzrasnim kategorijama, nije garancija njegovog dužeg trajanja. Osim toga te lige mogu biti poticaj drugim općinama i gradovima da osnuju klubove i natjecanja započnu u ligama najmlađih kategorija. Relativno skromna sredstva potrebna za opremanje ekipa i troškove natjecanja mogu također tome doprinositi. Zadatak je oba županijska odbojkaška saveza da u tome pomognu i doprinesu.

LIGA MALE ODBOJKE VARAŽDINSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE SEZONA 2016./17. - BILTEN 6

LIGA MINI ODBOJKE VARAŽDINSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE SEZONA 2016./17. - BILTEN 3

LIGA MLAĐIH KADETKINJA VARAŽDIN – MEĐIMURJE

22-04-2017
Ivančanke prvakinje

Ove natjecateljske sezone odigrana je po prvi puta Liga mlađih kadetkinja Varaždin – Međimurje. Od devet klubova III. NOLC, skupina sjever njih sedam je učestvovalo u ovom natjecanju. Njima se je pridružila kadetska ekipa drugoligaša Štrigove.

Prvi dio natjercanja odigran je na način da su posebno odigrani turniri varaždinski i posebno međimurskih ekipa. Pobjednici tih turnira ŽOK Ivanec i ŽOK Kaštel iz Pribislavca stekli su pravo daljnejeg natjecanja na nivou Regije Centar. Nakon toga odigrana su još dva zajednička turnira svih ekipa s time da su razultati posebnih turnira pribrojeni u zajedničku tablicu.

Drugi dio lige nastavljen je razigravanjem u dvije grupe. Četiri prvoplasirane ekipe iz prvog dijela natjecanja formirale su grupu za poredak od 1. - 4. mjesta, dok će ostale ekipe sa naknadno pridruženim ŽOK Ludbreg, razigravati za plasman od 5. - 9. mjesta.

ŽOK Lepoglava bila je 18. travnja domaćin turnira za poredak od 1.- 4. mjesta. Ivančanke su startale u razigravanje sa prve pozicije sa prenesenih 6 bodova, Kaštelanke sa druge sa 4, Varaždinke sa treće sa 2 i Lepoglavčanke sa četvrte bez bodova. Odigrano je ukupno šest utakmica a rezultati su vidljivi iz biltena. Varaždinke su nastojale popraviti dojam i plasman, ali unatoč sve tri pobjede, nisu mogle preskočiti Ivančanke, "žokice" kako im tepaju mnogobrojni navijači, već samo preskočiti Kaštelanke i osvojiti drugo mjesto.

Trima prvoplasiranim ekipama podijeljene su medalje i pehari što je učinio Mario Varović, predsjednik domaćina ŽOK Lepoglava.

Grupa za plasman od 5. - 9. mjesta odigrat će dva turnira. Prvi se igra 23.04.2017. u Belici u okviru manifestacija obilježavanja 21. godišnjice ŽOK Kaštel iz Pribislavca. Domaćin drugog turnira bit će OK Plavi iz Peklenice 13.05.2017. u Murskom Središću.

LIGA MLAĐIH KADETKINJA VARAŽDINSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE- BILTEN 4

Liga male odbojke Varaždin - Međimurje

27-03-2017

U odličnoj organizaciji ŽOK-a Ludbreg u subotu je u Ludbregu odigran peti turnir Lige male odbojke Varaždin - Međimurje. Odigrano je ukupno 12 utakmica, od čega je čak 11 završilo sa rezultatom 2:1, što jasno govori o izjednačenosti ekipa i velikoj borbi za svaki poen. Valja istaknuti brojnost ekipa pa turnir sa više utakmica omogućava da zaigraju sve igračice.

Šesti, završni turnir lige igrat će se u subotu 22. travnja u Belici u organizaciji ŽOK-a Kaštel iz Pribislavca. Turnir će se uklopiti u manifestaciju obilježavanje godišnjice toga kluba.

LIGA MALE ODBOJKE VARAŽDINSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE SEZONA 2016./17. - BILTEN 5

OSVŽ - info